Cum sa iti decorezi casa cu ajutorul tablourilor

Cel mai simplu mod de a ne personaliza locuințele este prin a le decora cu ajutorul tablourilor. Totuși, nu trebuie să fii un cunoscător al artelor vizuale pentru a alege ceva potrivit pentru tine. În acest articol vreau să-ți dau câteva sfaturi despre cum poți alege tablourile potrivite pentru casa ta.

Până la urmă, ele crează o atmosferă primitoare și fac ca decorul interior să fie atrăgător. Gândește-te totuși că o casă cu pereții goi îți crează senzația că îi lipsește ceva.

Începe prin a evalua

Nu începe prin a cumpăra tablouri de pe primul magazin online pe care îl găsești în google. În schimb, uită-te la încăperile tale, în special la pereți, și determină următoarele aspecte:

  • Cât de mare să fie tabloul? Pentru a nu crea senzația de aglomerare, lungimea acestuia trebuie să fie de 1/3 – 2/3 din lungimea spațiului respectiv. De exemplu, dacă vrei să pui un tablou mare deasupra canapelei tale, iar lungimea canapelei este de 180 cm, atunci lungimea tabloului nu trebuie să depășească 120 cm.
  • Ce orientare ar trebui să aibă tabloul? Portrait sau landscape? De exemplu, dacă ai un spațiu liber dintre două etajere, cel mai bine ai merge pe un tablou care să aibă o orientare pe verticală.
  • Stabilește înălțimea la care să se afle tabloul. Recomandarea noastră este ca acesta să fie pus astfel încât să vină la nivelul ochilor. Atunci când vom admira opera de artă, nu trebuie să ridicăm sau să coborăm privirea.
  • Nu este recomandat să ai mai mult de trei tablouri de mari dimensiuni într-o cameră pentru a nu crea senzația de aglomerare

Odată ce ai stabilit aceste aspecte, următorul pas este să cauți pe internet tablourile care te-ar atrage. Aici trebuie ținut cont și de stilul în care ai sau vrei să-ți decorezi casa. Am făcut un mic test care te poate ajuta în acest sens și pe care îl poți găsi aici.

Pe măsura posibilităților, printează operele de artă care te-ar interesa și lipește hârtiile în zonele unde ai dori să le atârni.

Dacă nu ai o imprimantă, o altă posibilitate e să le salvezi imaginile în telefon, să te duci și să te uiți la pereții pe care ai vrea să-i decorezi și să-ți imaginezi cum ar arăta respectivele tablouri atunci când vor fi puși. Asigură-te că încăperile sunt luminate decent ca să poți să-ți faci o idee de cum ar arăta puse tablourile care te interesează.

Ce stiluri de artă pot folosi?

Totul depinde de gusturile și interesele tale. Totuși, există câteva stiluri de tablouri spre care te poți orienta în funcție de ce tip de decor ai în casă.

Stilul impresionist

Este un stil care a apărut în secolul 19 și care este caracterizat prin reprezentarea impresiilor fugitive ale unei scene sau ale unui obiect. De aceea, vom vedea că temele abordate în astfel de picturi sunt unele legate de aspecte ale vieții de zi cu zi precum anumite peisaje urbane. Acest tip de tablouri se potrivesc aproape oricărui stil de decor precum cel modern sau contemporan.

Artist: Raisa Lia

Stilul contemporan

Acest stil este caracterizat prin prezența elementelor abstracte și/sau care se leagă de evenimente, concepte sau idei specifice timpurilor noastre. Acest tip de tablouri sunt potrivite pentru locuințe decorate în stil minimalist, industrial sau boem.

Tablou Sticla New York – Disponibil în acest link

Artă baroc

Dacă ai o casă decorată în stil vintage-vintage contemporan, atunci poate te-ar interesa anumite replici după picturi faimoase precum cele ale lui Leonardo da Vinci (Mona Lisa, Cina cea de taină etc.) sau Rafael (Schimbarea la față).

Rama de tablou

Aceasta nu trebuie aleasă la întâmplare ci trebuie ținut cont atât de tematica tabloului, dar și de tipul de decor interior. De exemplu, poți merge pe o ramă din lemn subțire și de culoare închisă.

Acesta este un tip comun de ramă care se va potrivi cu majoritatea decorurilor moderne. Totodată, pentru un aspect mai aerisit și minimalist, se poate merge și pe tablourile stil canvas care nu au o ramă.

Tablou canvas Autumn Tree, 150x4x70 – Disponibil în acest link

În cazul decorurilor de tip vintage, este recomandată o ramă de culoare aurie și cu motive florale. Recomandăm evitarea ramelor de culoare argintii deoarece acestea se potrivesc mai bine cu fotografiile.

Ce teme să aleg și unde să le pun?

Sunt câteva teme comune pe care le poți încorpora în decorul casei tale:

  • Natură statică: potrivite sufragerii și bucătării.
  • Picturi abstracte: holuri, sufragerii și dormitoare. Acestea se potrivesc foarte bine decorurilor minimaliste.
  • Peisajele: merg foarte bine în sufragerii, iar picturile de mari dimensiuni sunt potrivite spațiilor de deasupra canapelelor.
  • Teme contemporane. Se potrivesc în majoritatea decorurilor, fie ele moderne, boeme, scandinave, industriale etc.
Tablou pe sticla Lady in White – Disponibil Aici
  • Apusurile/răsăriturile. Acestea sunt potrivite pentru dormitoare deoarece crează o atmosferă caldă și relaxantă, potrivită pentru când ne pregătim de somn.
Artist: Raisa Lia

Intră aici pentru a descoperi gama noastră de tablouri!

Te-ar mai interesa să citești

Cum să-ti amenajezi living-ul în 5 pași simpli

Ce stil de design interior ți se potrivește

5 idei pentru a amenaja terasa sau balconul

Leave a reply:

Your email address will not be published.