Cum sa-ti amenajezi living-ul in 5 pasi

Living-ul este camera în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Acesta poate fi un spatiu de relaxare, de lucru și de socializare. De aceea, amenajarea lui are un rol important, mai ales că poate fi considerată o carte de vizită pentru musafirii noștri. Astfel, în acest articol îți voi structura în câțiva pași simpli cum să-ți amenajezi living-ul.

1. Planificarea este esențială când vrei să-ți amenajezi living-ul

Începe prin a face o evaluare. Poți începe prin a răspunde la următoarele întrebări:

  • Care este scopul pentru care vrei să utilizezi living-ul (ex. spatiu de lucru, loc de primit musafiri, spatiu de relaxare, etc.)?
  • Ce formă are și cat de mare este suprafața camerei (mic/mare, dreptunghiular, patrat)?
  • În ce stil vrei să decorezi (vintage, modern, minimalist, rustic, romantic/feminin, etc.)?
  • Care va fi punctul central al încăperii? (televizorul, sistemul Hi – Fi, peisajul de la fereastră)

Ideal ar fi să începem de la 0 cu o încăpere goală. Astfel, putem să alegem ce culori vom avea în sufragerie atunci când o vom termina. Recomandarea mea este să mergi pe culori deschise. Principalul avantaj este faptul că cromatica living-ului va contribui la crearea unei stări psihice plăcute. Fapt dovedit științific.

Totuși, nu este un fapt obligatoriu. Poți folosi tapeți sau culori închise pentru a crea un contrast cu mobilierul.

Chiar dacă nu începi de la zero, poți să iei în considerare o reamenajare a spațiului tău, în funcție de scopul în care vrei să folosești încăperea respectivă.

2. Alege piesele de mobilier

După ce ai răspuns la întrebările de mai sus, ai o imagine mai clara asupra alegerii pieselor de mobilier. Totuși, trebuie să ții cont de forma camerei și de faptul că încăperea respectivă nu trebuie aglomerată cu multe corpuri. În funcție de formă:

  • Dreptunghiulară. Opțiunile de mobilare pot fi diverse. Sfatul meu este să ai grijă să nu creezi o senzație de vagon sau de tunel. Poți împărți camera în două zone, una de socializare cu fotolii și canapea și una de servit masa. Cele două zone pot fi separate prin covoare sau printr-o comodă pusă perpendicular pe zidul cel mai lung.
  • Pătrată. Poți pune o măsuță în centrul camerei, iar în jurul ei poți poziționa o canapea sau un colțar cu fotolii pentru a crea o zonă plăcută de socializare. În cazul obiectului central, acesta poate fi poziționat pe unul dintre pereți sau într-unul dintre colțuri, iar restul pieselor de mobilier să fie orientate pe diagonala camerei.
  • De mici dimensiuni. În acest caz, spațiul trebuie utilizat eficient și să nu creeze o senzație de aglomerare în același timp. Poți utiliza piese de mobilier care să aibă roluri multiple precum o canapea, un fotoliu extensibil sau un taburet. De asemenea, poți fixa niște rafturi în pereți pentru a avea un loc în plus în care să-ți pui lucrurile. Pentru a crea senzația de spațiu aerisit, recomand folosirea unor piese de mobilier care să aibă picioare și care să nu fie lipite de perete.

3. Alege o iluminare adecvată

Alegerea lustrelor și a corpurilor de iluminat este următorul pas. În funcție de cum vrei să-ți amenajezi living-ul și scopul final, sunt două tipuri de nuanțe de lumină pe care le poți folosi. Lumina caldă este recomandată pentru relaxare, iar lumina rece este recomandată în cazul în care living-ul este spațiul tău de lucru.

Poți în aceeași măsură să folosești spoturi pentru a evidenția anumite aspecte din decorul tau sau veioze pentru a lumina ambiental.

4. Integrează tehnologia

Trebuie să te gândești și cum vei integra aparatura electronică, atunci când amenajezi living-ul. De exemplu, dacă alegi să ai un living decorat în stil vintage, îl poți fixa în perete și poți pune o ramă în jurul său. Totodată, poți să-l ascunzi într-o comodă care are uși glisante.

În cazul în care vei decora într-un stil modern, o altă idee este să îl fixezi pe perete și să pui în jurul său tablouri sau rame cu fotografii. Ideea este de a nu exista un „punct negru” pe zidul încăperii tale atunci când televizorul este oprit.

De asemenea, în cazul aparaturilor care au multe fire, precum un sistem Home Cinema sau Hi – Fi, folosește canale de cabluri decorative. O alternativă ar fi utilizarea sistemelor cu boxe wireless și a unui soundbar în cazul suprafețelor mici.

5. Folosește obiecte de decor

Obiectele de decor precum statuetele, figurinele sau machetele dau personalitate locuinței tale și nu creează senzația unui showroom. Ele dau aromă decorului tău precum o fac condimentele puse în mâncare.  În plus, acestea trebuie să spună ceva despre tine și despre lucrurile care îți plac.

De exemplu, o machetă de mașină poate arăta interesul tău pentru domeniul auto. Dacă ești o persoană spirituală, sau dacă te pasionează cultura asiatică, poți folosi o statuietă cu Buddha. Totul ține de imaginația ta.

Sursa imagini: pixabay.com, unsplash.com. inart.com

În încheiere, doresc să menționez că la noi poți găsi piese de mobilier, corpuri de iluminat și obiecte de decor pentru a crea un living care să te reprezinte. Îți punem la dispoziție 650 de idei de cadouri și decorațuni.

Te-ar mai interesa să citești

Ce stil de design interior ți se potrivește

5 idei pentru a amenaja gradina (cu imagini)

5 idei pentru a amenaja terasa sau balconul

Leave a reply:

Your email address will not be published.