Stilul retro poate definit simplu prin reinterpretarea unei tendințe din trecut. Nu există o definiție exactă a acestui stil, însă specialiștii îl văd ca pe o combinație specifică de elemente ale secolului XX.
Stilul anilor `20-`30 era cel art-deco, fiind o combinație de cubism, neoclasicism și modernism. Se remarca prin forme geometrice, forme abstracte, influențe astrologice, inspirații din lumea animală și vegetală, linii orizontale, frânte și ondulate, amestecuri de culori și texturi.
Anii `40-`50 uimesc prin abordarea atipică și originalitate. Este un stil plin de romantism, cu atmosferă prietenoasă, culori calde. Piesele de mobiler poartă patina timpului, contrastând trecerea rapidă a acestuia.
Anii `60 au devenit o epocă remarcabilă, fiind o perioadă de referință. Stilul retro se exprima prin mobilier atipic, cu forme clare, netede și suprafețe lustruite. Imprimeurile grafice aveau funcție decorativă, combinațiile de culori vii și neutre conferea o atmosferă vibrantă, iar ca piese de moblier se foloseau articole fixe sau mobile.
Stilul retro făcea uz de materiale la îndemână precum sticla, plasticul lemnul sau cromul.
Cromatica pleacă de la maro-cafea, culoarea de bază, care se combină cu galben, turcoaz, portocaliu. Sunt culori care induc o stare de bine, veselie și poftă de viață.
Formele abstracte fac decorul să pară incredibil, inspirat din tema predilectă a acelei perioade, omul în spațiu. Canapelele cu cadre de lemn sau fier, cuverturile brodate sau croșetate, precum și tablourile cu filtru sepia desăvârșesc stilul retro.
Livingul retro se însuflețește prin covoare cu printuri interesante, forme geometrice definite sau nu. Tablourile sugestive, lămpile și machetele redau tema anilor `60.